Πολυτεχνικές Σχολές και Θετικές Επιστήμες: Η απάντηση στην ανεργία;

2013-05-16 13:51

edujob.gr/

 

 

 

Μπορεί να μη φαίνεται ιδιαίτερα πιστευτό, αλλά υπάρχει ένας τομέας, όπου η απασχόληση σημείωσε αύξηση, σε απόλυτους αριθμούς, την περίοδο 2009-2011. Πρόκειται για τις θετικές και τεχνολογικές επιστήμες. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο αριθμός απασχολουμένων σε επαγγέλματα που σχετίζονται με τον χώρο αυτόν σημείωσε αύξηση της τάξης του 10% κατά τη συγκεκριμένη περίοδο!

Διάγραμμα 1: Μεταβολή στον αριθμό απασχολούμενων μηχανικών και των απασχολούμενων σε επαγγέλματα που σχετίζονται με τις θετικές επιστήμες (Science, Technology, Engineering and Math, STEM) κατά την περίοδο 2000-2008 και 2009-2011.

Μεταβολή στον αριθμό απασχολούμενων μηχανικών και των απασχολούμενων σε επαγγέλματα που σχετίζονται με τις θετικές επιστήμες (Science, Technology, Engineering and Math, STEM) κατά την περίοδο 2000-2008 και 2009-2011.

Πηγή: EC, EU Skills Panorama.

Η παραπάνω διαπίστωση δεν περνάει απαρατήρητη από τους υποψηφίους για εισαγωγή σε σχολές ανώτατης εκπαίδευσης. Έτσι, παρά το υψηλό ποσοστό μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με χαμηλές επιδόσεις στα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες που καταγράφεται στην Ελλάδα, και παρά τον ήδη μεγάλο αριθμό αποφοίτων των σχολών αυτών, η ζήτηση για εισαγωγή στα αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα παραμένει υψηλή.

Συμπερασματικά, οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου που αντεπεξέρχονται χωρίς πρόβλημα στο μάθημα των μαθηματικών ή/και των φυσικών επιστημών (φυσική, χημεία) θα πρέπει να συνεχίσουν να δείχνουν την προτίμησή τους στις πολυτεχνικές σχολές και τις σχολές θετικών επιστημών, οι οποίες προσφέρουν ευρύτερες επιλογές και ικανοποιητικές προοπτικές απασχόλησης εν μέσω της χειρότερης αγοράς εργασίας των τελευταίων δεκαετιών!

Κώστας Στρατής
Υποψήφιος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Ερευνητής Edujob